Vilket VPN är bäst om jag vill titta på holländska Netflix?

Är du trött på att se samma gamla innehåll på ditt Netflix-konto? Du kanske har hört talas om de spännande erbjudanden som finns på holländska Netflix, men du kan inte komma åt dem i Sverige. Lyckligtvis, med rätt VPN (Virtual Private Network), kan du kringgå geografiska begränsningar och låsa upp en värld av underhållning. I den här artikeln kommer vi att utforska tre bästa VPN-alternativ – ExpressVPN, NordVPN och Surfshark – som kan hjälpa dig att streama holländskt Netflix-innehåll utan ansträngning.

netflix i nederland

Tre fantastiska VPN-tjänster för holländska Netflix.

1. ExpressVPN: Premiumvalet

ExpressVPN sticker ut som en av de mest pålitliga och pålitliga VPN-tjänsterna på marknaden. Även om det kan komma med en något högre prislapp jämfört med andra alternativ, gör dess prestanda och funktioner det värt investeringen för många användare.

Fördelar:
Snabba och pålitliga anslutningar.
Bred servertäckning, inklusive servrar i Nederländerna för åtkomst till holländska Netflix.
Stark kryptering och sekretessfunktioner för att hålla din data säker.
Användarvänligt gränssnitt över olika enheter.
Utmärkt kundsupport tillgänglig 24/7.

Nackdelar:
Högre prenumerationskostnad jämfört med vissa andra VPN.

ExpressVPN

2. NordVPN: Det mångsidiga alternativet

NordVPN är ett annat populärt val bland VPN-användare, känt för sina robusta säkerhetsfunktioner och omfattande servernätverk. Med servrar optimerade för streaming är NordVPN ett utmärkt alternativ för att komma åt holländskt Netflix-innehåll från var som helst i världen.

Fördelar:
Stort servernätverk som spänner över flera länder, inklusive Nederländerna.
Avancerade säkerhetsfunktioner som Double VPN och Onion over VPN.
Höghastighetsanslutningar för sömlös streaming.
Dedikerade appar för olika enheter och plattformar.
Konkurrenskraftig prissättning med långsiktiga abonnemangsplaner.

Nackdelar:
Har bara servrar i cirka 60 länder vilket är få jämfört med ExpressVPN och Surfshark som har servrar i mer än 100 länder.

NordVPN

3. Surfshark: Den budgetvänliga lösningen

Om du letar efter en pålitlig VPN som inte kommer att bryta banken är Surfshark ett utmärkt val. Trots sin prisvärdhet kompromissar Surfshark inte med prestanda eller funktioner, vilket gör det till ett övertygande alternativ för att streama holländskt Netflix-innehåll.

Fördelar:
Obegränsade samtidiga anslutningar, så att du kan säkra alla dina enheter med ett enda abonnemang.
Dedikerade servrar optimerade för streaming och P2P-fildelning.
Starka sekretessfunktioner, inklusive en strikt policy utan loggar.
Rena och intuitiva appar för olika plattformar.
Konkurrenskraftiga priser med frekventa rabatter och kampanjer.

Nackdelar:
Det har ”bara” funnits sedan 2018, vilket gör det till den yngsta av de tre nämnda VPN-leverantörerna.

SurfsharkVPN

Varför skiljer sig innehållet på Netflix mellan olika länder?

Även om dessa VPN erbjuder effektiva lösningar för att komma åt holländska Netflix från var som helst i världen, är det viktigt att notera att EU-regler kan påverka deras effektivitet inom EU. På grund av licensavtal måste Netflix genomdriva geoblockeringsåtgärder på sin plattform, vilket innebär att innehållet som är tillgängligt i ett EU-land kan skilja sig från ett annat.

netflix nederland

Bor du i EU (mest troligt ja)? Denna information är avgörande att läsa innan du fortsätter!

Om ditt Netflix-konto är registrerat i ett EU-land kanske det inte är möjligt att använda ett VPN för att komma åt innehåll från ett annat EU-land. EU-förordningar kräver att Netflix-prenumeranter endast kan komma åt innehåll som är tillgängligt i det land där deras konto är registrerat. Därför, om du vill njuta av holländska Netflix inom EU, kan du behöva registrera ett Netflix-konto utanför EU, till exempel i USA eller ett annat land utanför EU (Turkiet och Brasilien är bra alternativ).

Sammanfattningsvis, även om ExpressVPN, NordVPN och Surfshark alla är utmärkta val för att låsa upp holländskt Netflix-innehåll, är det viktigt att vara medveten om regionala begränsningar och regulatoriska begränsningar, särskilt inom EU. Genom att välja rätt VPN och följa relevanta regler kan du förbättra din streamingupplevelse och njuta av ett varierat utbud av innehåll från hela världen.

Det är också värt att veta att alla tre nämnda VPN-leverantörer kommer att ge dig tillgång till Netflix-innehåll i nästan 15 andra länder (förutom Nederländerna), så det finns massor av fördelar som kommer för de som har ett VPN-abonnemang på någon av tjänsterna.

Jag hoppas att denna information har hjälpt dig. Om du har kommentarer eller frågor, dela det i kommentarsfältet nedan.

Hur kan jag se ”Mare fuori” online på RaiPlay utanför Italien?

”Mare fuori” är en italiensk TV-serie producerad av RAI (Radiotelevisione Italiana), det nationella offentliga TV-bolaget i Italien. Titeln ”Mare fuori” översätts till ”Sea Outside” på engelska. Serien är känd för sin fängslande story och sin skildring av olika sociala och kulturella frågor. Som ni redan vet är detta en italiensk serie. Hur kan du se den online? Är det möjligt att streama ”Mare fuori” utanför Italien?

Tv-serien ”Mare fuori” finns på RaiPlay i Italien. För att se tv-serien på streamingtjänsten behöver du registrera dig som användare på hemsidan (vilket kan göras utan att betala något). Men om du befinner dig utanför Italien kommer du att se ett felmeddelande som liknar det du kan se nedan.

Jag ser det här felmeddelandet när jag försöker se ”Mare fuori” på RaiPlay utanför Italien.

Vad kan jag göra för att bli av med felmeddelandet? Finns det någon bra lösning där ute?

Ett enkelt sätt att se ”Mare fuori” online utanför Italien.

Surfshark, en VPN-leverantör (Virtual Private Network) med servrar i mer än 100 länder, kan hjälpa användare att se ”Mare fuori” och andra TV-serier och innehåll på RaiPlay utanför Italien genom flera nyckelfunktioner och funktioner. Jag kommer att skriva mer i detalj om Surfshark och vad den kan göra för dig längre ner, men om du har bråttom att se ”Mare fuori” är det detta du måste göra.

Snabb hjälp om du har bråttom att se ”Mare fuori” och annat RaiPlay-innehåll utomlands.

 • Besök Surfsharks webbplats och köp en prenumeration. Surfshark har en full återbetalningspolicy, vilket innebär att du kan säga upp din prenumeration och få dina pengar tillbaka i 30 dagar. Du har med andra ord ingen anledning att oroa dig.
 • Ladda ner Surfshark-applikationen till dina enheter (datorer, TV-apparater, bärbara datorer, telefoner, surfplattor) och installera den. Du kan använda ett abonnemang på ett obegränsat antal enheter, och att veta att en VPN är användbar för mer än att bara strömma RaiPlay utomlands, detta rekommenderas absolut.
 • Kör Surfshark-applikationen och anslut till en server i Italien. Detta kommer att ge dig en italiensk IP-adress, vilket får RaiPlay att tro att du är i Italien.
 • Besök RaiPlays webbplats. Registrera en ny användare (om du inte har gjort det ännu). Sök på ”Mare fuori” om du inte hittar den på förstasidan. Ta med något att dricka och äta, för du har massor av avsnitt och säsonger av ”Mare fuori” som väntar på dig!

Är du redo att prova? Besök Surfsharks webbplats för att komma igång.

SurfsharkVPN

På samma sätt använder du Surfshark för att se RaiPlay utomlands, du kan använda tjänsten för att komma åt TV-nätverk i massor av andra länder. Tjänsten kan också användas för att komma åt Netflix-innehåll i andra länder och för att titta på streamingtjänster som ITVX och BBC iPlayer i Storbritannien, Hulu, Paramount+, PeacockTV och många andra i USA.

mare fuori online

Andra fördelar med Surfshark.

Vill du lära dig mer om Surfshark och vad den här tjänsten och VPN i allmänhet kan göra för dig? Här har du lite grundläggande information.

 1. Geo-spoofing: RaiPlay, liksom många andra streamingplattformar, begränsar åtkomsten till sitt innehåll baserat på användarens geografiska plats. Genom att använda Surfsharks VPN-tjänst kan användare maskera sin riktiga IP-adress och få det att se ut som om de kommer åt internet från Italien, oavsett deras faktiska fysiska plats. Denna process är känd som geo-spoofing och tillåter användare att kringgå geoblockeringar som påtvingats av RaiPlay.
 2. Serverplatser: Surfshark har ett stort nätverk av servrar spridda över mer än 100 länder över hela världen. Denna omfattande serverinfrastruktur gör det möjligt för användare att ansluta till en server som finns i Italien, och därigenom lura RaiPlay att tro att användaren kommer åt plattformen inifrån Italien. Detta underlättar sömlös åtkomst till ”Mare fuori” och annat italienskt innehåll som är tillgängligt på RaiPlay.
 3. Krypterad anslutning: Surfshark krypterar användarnas internettrafik med robusta krypteringsprotokoll. Detta säkerställer att användarnas onlineaktiviteter, inklusive streaming av ”Mare fuori” på RaiPlay, förblir privata och säkra från tredje parts övervakning eller dataavlyssning.
 4. Obegränsad bandbredd och hastighet: Surfshark erbjuder obegränsad bandbredd och höghastighetsanslutningar, vilket är avgörande för att streama högupplöst innehåll som TV-serier på RaiPlay utan buffring eller avbrott.
 5. Stöd för flera plattformar: Surfshark är kompatibel med ett brett utbud av enheter och plattformar, inklusive stationära datorer, bärbara datorer, smartphones, surfplattor, smarta TV-apparater och gaming konsoler. Detta tillåter användare att streama ”Mare fuori” och annat innehåll på RaiPlay från praktiskt taget vilken enhet som helst, oavsett var de befinner sig.

På samma sätt som du använder Surfshark för att se italiensk tv, kan du även använda tjänsten för att se svensk tv utomlands. Som ett resultat kan du streama filmer och tv-serier på SVTPlay, TV4Play, och till och med få tillgång till innehåll på svenska Netflix utomlands med Surfshark.

Några fler ord om ”Mare fuori.” Vad handlar tv-serien om?

Showen kretsar kring livet för människor som bor i en kuststad i Italien, med fokus på deras vardagliga kamper, relationer och ambitioner. Den utforskar teman som kärlek, vänskap, familjedynamik och samhälleliga utmaningar. Dessutom fördjupar serien komplexiteten i livet i en liten, sammansvetsad gemenskap och de konflikter som uppstår inom den.

”Mare fuori” har en mångfald av karaktärer, alla med sina egna unika bakgrunder och personligheter. Genom sina interaktioner och upplevelser ger serien tittarna en inblick i krångligheterna i mänskliga relationer och krångligheterna i livet i en kustmiljö.

Produktionsvärdena för ”Mare fuori” är vanligtvis höga, med uppmärksamhet på detaljer i scenografi, film och karaktärsutveckling. Serien har fått beröm från både publik och kritiker för sitt engagerande berättande och autentiska gestaltning av italiensk kultur.

mare fuori

Vilka är huvudkaraktärerna i serien?

Lorenzo Ciaramella:
Ciaramella är känd för sin roll som Paolo i ”Mare Fuori”. Han har medverkat i flera avsnitt och är ofta en central karaktär i serien.

Anna Bellato:
Bellato är en annan framstående skådespelare i ”Mare Fuori”. Hon spelar en betydande roll i serien och bidrar till dess engagerande story.

Marco Foschi:
Foschi är en framstående skådespelare som har varit en del av huvudrollen i ”Mare Fuori”. Hans framträdanden har lagt till djup till karaktärsdynamiken i serien.

Linda Collini:
Collini är känd för sin roll i ”Mare Fuori”. Hennes gestaltning av sin karaktär har tagits emot väl av publiken.

Alessia Lambruschini:
Lambruschini är en annan skådespelare som har spelat en betydande roll i ”Mare Fuori”, och bidragit till seriens ensemblebesättning.

Sammantaget står ”Mare fuori” som ett anmärkningsvärt tillägg till landskapet för italiensk tv, och erbjuder tittarna en uppslukande och övertygande tittarupplevelse som resonerar med publiken både i och utanför Italien.

Du kan hitta ”Mare fuori” på RaiPlay på https://www.raiplay.it/programmi/marefuori


Jag hoppas att du kommer att ha det bra när du tittar på ”Mare fuori.” Om du har ytterligare kommentarer eller frågor, skriv dem nedan.

g'wed

Hur kan jag streama G’Wed online på ITVX utanför Storbritannien?

Har du hört talas om TV-serien G’Wed, en serie skapad helt och enbart för streamingtjänsten ITVX i Storbritannien? ”G’Wed” är en brittisk tv-serie som kretsar kring livet för en grupp vänner som bor i Liverpool, England. Showen följer upp- och nedgångarna i deras personliga och professionella liv när de navigerar i relationer, skola, karriärer och utmaningarna i det moderna urbana livet.

I grunden är ”G’Wed” en komedi-dramaserie som utforskar teman som vänskap, kärlek och självupptäckt. Karaktärerna brottas med frågor som familjedynamik, balans mellan arbete och privatliv och samhälleliga förväntningar, samtidigt som de delar många skratt och innerliga ögonblick längs vägen.

Titeln ”G’Wed” är en lek med den vardagliga frasen ”G’wed” som vanligtvis används i norra England som en term för uppmuntran eller bekräftelse, vilket återspeglar den stödjande och sammansvetsade karaktären hos karaktärernas relationer. Med sin blandning av humor, känslor och relaterbart berättande har ”G’Wed” fått en hängiven fanbas och kritikerhyllning sedan debuten, vilket gör den till ett älskat tillskott till brittisk tv. Men hur kan du se den här TV-serien online?

g'wed online

Hur kan jag titta på G’Wed online?

För att se ITVX och tv-serien ”G’Wed” utomlands kan jag varmt rekommendera att använda en tjänst som heter ExpressVPN. Detta är en av de ledande VPN-tjänsteleverantörerna i världen. Den erbjuder en användarvänlig app för ett brett utbud av enheter, inklusive smartphones, surfplattor, datorer, routrar och smarta TV-apparater. ExpressVPN har ett stort nätverk av servrar i över 100 länder, vilket gör att användare kan välja mellan en mängd olika platser för sin VPN-anslutning.

ExpressVPN är känt för sina snabba och pålitliga anslutningshastigheter, starka krypteringsprotokoll och engagemang för användarnas integritet. Den erbjuder också ytterligare funktioner som en kill-switch, delad tunneling och DNS-läckageskydd för att ytterligare förbättra säkerheten och integriteten när du använder VPN.

ExpressVPN

Men, nog om teorin. Detta är vad du måste göra för att se G’Wed online på ITVX-webbplatsen med ExpressVPN.

 1. Prenumerera på ExpressVPN: Börja med att prenumerera på ExpressVPN. Du kan välja mellan deras olika abonnemangsplaner baserat på dina behov. Köper du ett abonnemang som gäller i 12 månader får du ett bättre pris per månad än om du köper ett 1-månadsabonnemang.
 2. Ladda ner och installera ExpressVPN-appen: När du har prenumererat laddar du ner ExpressVPN-appen på enheten du planerar att använda för streaming. ExpressVPN är kompatibelt med ett brett utbud av enheter, inklusive smartphones, surfplattor, datorer och smarta TV-apparater. Du kan använda ett enda abonnemang på alla dina enheter samtidigt.
 3. Starta ExpressVPN-appen: Öppna ExpressVPN-appen på din enhet och logga in med dina referenser.
 4. Anslut till en brittisk server: ExpressVPN erbjuder servrar på flera platser, inklusive Storbritannien. För att komma åt ITVX och se ”G’Wed” måste du ansluta till en server i Storbritannien. Öppna serverlistan i ExpressVPN-appen och välj en server i Storbritannien.
 5. Anslut till ITVX: När du är ansluten till en brittisk server, öppna ITVX-appen eller webbplatsen på din enhet. Om du inte har ITVX-appen installerad kan du ladda ner den från enhetens appbutik. Det är enklare med hemsidan, men om du vill använda ITVX-appen kan du läsa mer om hur du hittar ITVX-appen och laddar ner den om du inte hittar den i Google Play Store eller Apple Store i denna artikel.
 6. Logga in eller skapa ett konto: Om du redan har ett ITVX-konto, logga in med dina referenser. Om inte, kan du behöva skapa ett nytt konto.
 7. Börja streama ”G’Wed”: När du väl är inloggad på ITVX kan du söka efter tv-serien ”G’Wed” och börja streama avsnitt direkt från plattformen.

Genom att använda ExpressVPN för att ansluta till en brittisk server kan du kringgå geografiska begränsningar och komma åt ITVX som om du fysiskt befann dig i Storbritannien. Detta gör att du kan njuta av dina favoritprogram, inklusive ”G’Wed,” var som helst i världen. Se bara till att hålla din ExpressVPN-anslutning aktiv medan du streamar för att behålla åtkomsten till ITVX-innehåll.

På samma sätt kan du använda ExpressVPN för att kringgå geoblockeringar för TV-stationer och streamingtjänster i många andra länder. Som ett resultat har du plötsligt tillgång till Netflix-innehåll i många länder, populära streamingtjänster som BBC iPlayer, Paramount+, PeacockTV och Hulu, och du kan se innehåll på TV-nätverk som Rai i Italien, ZDF i Tyskland, RTVE i Spanien, MTV i Ungern, NRK i Norge, SVT i Sverige och mycket mer.

itvx online i sverige

Vill du veta mer om vad ett VPN är?

1. Vad är ett VPN?

Ett VPN, eller virtuellt privat nätverk, är en tjänst som krypterar din internetanslutning och dirigerar din onlineaktivitet genom en säker server. Detta skapar en privat och säker tunnel mellan din enhet och internet, och skyddar din data från nyfikna ögon, som hackare, ISP:er (Internet Service Providers) eller statlig övervakning.

2. Hur fungerar ett VPN?

När du ansluter till en VPN-server krypteras din internettrafik innan den lämnar din enhet. Denna krypterade data skickas sedan till VPN-servern, där den dekrypteras och vidarebefordras till sin avsedda destination på internet. Denna process är omvänd när data skickas tillbaka till din enhet.

Genom att kryptera din internettrafik och dirigera den genom en VPN-server hjälper en VPN till att skydda din integritet och säkerhet online. Det maskerar också din IP-adress, vilket gör att det ser ut som om du ansluter till internet från platsen för VPN-servern. Detta kan hjälpa dig att kringgå geografiska begränsningar för innehåll, till exempel streamingtjänster som bara är tillgängliga i vissa länder.

Vad är ITVX?

ITVX är en streamingtjänst som erbjuder ett brett utbud av TV-program, filmer och exklusivt innehåll. Det ägs av ITV, ett av Storbritanniens mest populära tv-nätverk. Med ITVX kan du titta på dina favorit ITV-program, såväl som exklusivt innehåll som du inte hittar någon annanstans.

Vad gör ITVX speciellt?

En av de bästa sakerna med ITVX är dess enorma innehållsbibliotek. Oavsett om du gillar drama, komedi, reality-tv eller dokumentärer så finns det något för alla. Dessutom erbjuder ITVX en blandning av gamla klassiker och helt nya utgåvor, så att du aldrig kommer att få slut på saker att titta på.

En annan stor egenskap hos ITVX är dess användarvänliga gränssnitt. Det är lätt att navigera, med kategorier och rekommendationer som hjälper dig att upptäcka nya program och filmer. Du kan också skapa spellistor och bevakningslistor för att hålla reda på ditt favoritinnehåll.

Hur får du tillgång till ITVX?

Det är enkelt att komma åt ITVX. Allt du behöver är en kompatibel enhet, som en smartphone, surfplatta, smart-tv eller dator, och en internetanslutning. När du är klar kan du börja streama direkt. Du kan till och med ladda ner program och filmer för att titta på offline, perfekt för långa resor eller när du är borta från Wi-Fi.

Exklusivt innehåll på ITVX

En av de mest spännande sakerna med ITVX är dess exklusiva innehåll. Från originaldramer till dokusåpor och dokumentärer, det finns något för alla att njuta av. Dessutom lägger ITVX ständigt till nytt innehåll, så det finns alltid något nytt att titta på.

Är ITVX värt det?

Om du är ett fan av ITV:s programmering är ITVX definitivt värt att kolla in. Med sitt stora innehållsbibliotek och användarvänliga gränssnitt är det ett utmärkt alternativ för alla som vill streama sina favoritprogram och filmer. Plus, med exklusivt innehåll endast tillgängligt på ITVX, är det ett måste för alla TV-entusiaster.

Sammanfattningsvis är ITVX en fantastisk streamingtjänst som erbjuder ett brett utbud av underhållningsalternativ för tittare i Storbritannien. Med sitt omfattande innehållsbibliotek, användarvänliga gränssnitt och exklusiva erbjudanden kommer den säkerligen att bli en favorit bland TV-fans. Så varför inte ge det ett försök och se själv? Lycka till!

Svenska TV-Serier som har Erobrat Världen

Sverige, känt för sina vackra landskap, progressiva värderingar och högkvalitativa TV-produktioner, har genom åren exporterat en rad framstående TV-serier som har tagit världen med storm. Dessa svenska skapelser har inte bara captiverat det inhemska publiken, utan har även blivit en enorm succé internationellt. Denna artikel kommer att utforska tio svenska TV-serier som har gjort ett betydande avtryck utanför Sveriges gränser.

1. Bron (The Bridge)

En av de mest framstående svenska TV-serierna som har nått internationell framgång är ”Bron.” Skapad av Hans Rosenfeldt, följer serien ett brottsutredningsteam från både Sverige och Danmark när de samarbetar för att lösa brott som inträffar på Öresundsbron. Den spännande intrig och den unika dynamiken mellan huvudkaraktärerna gjorde ”Bron” till en global favorit.

bron på svt

Seriens mörka ton, komplexa karaktärer och engagerande mysterium har fängslat tittare över hela världen. Dess internationella framgång markerade början på en våg av svenska TV-produktioner som skulle erövra internationella marknader.

Det går att streama alla fyra säsonger av Bron på SVT även utanför Sverige. För att lära dig mer om hur du kan streama svensk tv utomlands, klicka på länken.

2. Äkta Människor (Real Humans)

”Äkta Människor,” skapad av Lars Lundström, utforskar en nära framtid där människor lever sida vid sida med artificiellt intelligenta robotar kallade ”Hubots.” Serien undersöker etiska och filosofiska frågor kring konstgjord intelligens och människorättigheter. Dess djupgående teman och intelligenta storytelling har bidragit till dess internationella popularitet.

Den dystopiska visionen av en värld där teknologin utmanar vad det innebär att vara människa har resoneras med en global publik. ”Äkta Människor” har blivit en kritikerrosad serie som har öppnat dörrar för andra svenska produktioner att utforska liknande djupgående ämnen.

3. The Killing (Brottet)

”Brottet,” den svenska versionen av ”The Killing,” är en kriminalserie som följer kriminalkommissarie Sarah Lund när hon utreder komplicerade mordfall. Serien, skapad av Søren Sveistrup, fick internationell framgång på grund av sin förmåga att skapa spänning och mysterium på ett sätt som appellerar till en global publik.

Sarah Lunds karaktär och hennes metodiska tillvägagångssätt har blivit ikoniskt och har bidragit till seriens framgång. ”Brottet” har visat att svensk kriminallitteratur och dramatik har en speciell plats på den globala scenen.

4. Vikings

Även om ”Vikings” har en internationell ensemble och produceras av ett irländskt produktionsbolag, har den svenska skådespelaren Gustaf Skarsgård en betydande roll i serien. Skapad av Michael Hirst, utforskar ”Vikings” historien om den legendariska vikingen Ragnar Lothbrok och hans ättlingar. Serien har blivit en global sensation på grund av sin actionfyllda berättelse och karaktärsutveckling.

vikings på netflix

”Vikings” har visat att svenskt skådespeleri och produktionsexpertis kan bidra till internationella succéer. Dess representation av vikingatiden har fångat fantasin hos tittare över hela världen.

Du kan streama serien Vikings på Netflix med ett Netflix-abonnemang. Många länder ger dig tillgång till alla sex säsonger av Vikings, medan vissa länder bara ger tillgång till fem säsonger av serien. Jag bör också nämna att det finns vissa länder där Vikings inte alls finns på Netflix. Om du vill hitta ett sätt att streama Vikings på Netflix, följ instruktionerna i den här artikeln för att streama svensk Netflix utomlands.

5. Wallander

”Wallander,” baserad på Henning Mankells romaner, är en kriminalserie som följer den melankoliske kommissarie Kurt Wallander när han löser brott i Ystad. Serien har två versioner, en svensk med Krister Henriksson och en brittisk med Kenneth Branagh i huvudrollen. Båda versionerna har fått internationell framgång för sina noga konstruerade mysterier och karaktärsdriven berättelse.

”Wallander” är ett utmärkt exempel på hur en framstående litterär förlaga, tillsammans med skickligt skådespeleri, kan göra en TV-serie till en global hit. Serien har visat sig vara en viktig exportvara för svensk kriminaldramatik.

6. Jordskott

”Jordskott,” skapad av Henrik Björn, är en övernaturlig kriminalserie som följer kriminalkommissarie Eva Thörnblad när hon utreder försvinnandet och återkomsten av en ung flicka i hennes hemstad. Serien har lockat internationell publik med sin unika blandning av spänning, mystik och övernaturliga element.

Den atmosfäriska naturen och det skickliga berättandet i ”Jordskott” har gett serien en plats bland internationella favoriter inom skandinavisk TV-dramatik. Dess komplexa intrig och övernaturliga inslag har gjort den till en fascinerande upplevelse för tittare över hela världen.

7. Thicker than Water (Tjockare än Vatten)

”Tjockare än Vatten,” skapad av Henrik Jansson-Schweizer och Niklas Rockström, är en dramaserie som utforskar familjedynamik och mörka hemligheter när tre vuxna syskon tvingas samarbeta för att ärva sin mammas hotell. Serien har fått erkännande för sina starka skådespelarprestationer och välutvecklade karaktärer.

Den emotionella resonansen och det mångfacetterade familjeporträttet i ”Tjockare än Vatten” har bidragit till dess internationella framgång. Genom att kombinera familjedrama med spänning har serien lockat en bred publik över kulturer och språk.

8. Modus

”Modus,” baserad på Anne Holts böcker, är en kriminalserie som följer psyk

ologen och profileren Inger Johanne Vik när hon hjälper polisen att lösa komplicerade mordfall. Serien, skapad av Mai Brostrøm och Peter Thorsboe, har blivit framgångsrik internationellt för sin smarta intrig och engagerande karaktärer.

”Modus” har visat att skandinaviska kriminaldramer fortfarande har en plats i hjärtat av internationella tittare. Dess psykologiska djup och skickliga berättande har gjort det till en av de mest framstående svenska TV-serierna internationellt.

9. Midnight Sun (Midnattssol)

”Midnattssol,” en svensk-fransk samproduktion, är en kriminalserie som följer en fransk och en svensk polis när de utreder en serie mord i det avlägsna Kiruna. Serien, skapad av Måns Mårlind och Björn Stein, har fått internationellt erkännande för sina visuella skildringar av det arktiska landskapet och dess spännande mysterium.

Den unika blandningen av fransk och svensk kultur, tillsammans med seriens kalla och mörka estetik, har gjort ”Midnattssol” till en av de mest minnesvärda svenskproducerade serierna internationellt. Dess internationella mottagande visar på den globala tilldragelsen av skandinaviska kriminaldramer.

10. The Restaurant (Vår tid är nu)

”Vår tid är nu,” även känd som ”The Restaurant,” är en dramaserie som följer ödena för en familjeägd restaurang i Stockholm från 1940-talet och framåt. Serien, skapad av Ulf Kvensler och Malin Nevander, har blivit en internationell framgång för sin gripande berättelse om kärlek, familj och samhällsförändringar.

Den historiska aspekten och karaktärsdrivna berättandet i ”Vår tid är nu” har fascinerat tittare över hela världen. Serien illustrerar att svensk TV inte bara kan leverera spänning och mysterium utan också gripande dramer som resoneras med en bred och internationell publik.

Slutsats

Denna genomgång av tio svenska TV-serier som har erövrat internationella marknader visar tydligt på den mångfald och kvalitet som präglar svensk TV-produktion. Från spännande kriminaldramer till emotionella familjesagor och övernaturliga mysterier har svenska TV-serier demonstrerat sin förmåga att engagera och fascinera tittare över hela världen.

Den internationella framgången för dessa svenska TV-serier visar också på den ökande globala efterfrågan på nordiskt innehåll. Genom att erbjuda unika perspektiv, starka karaktärer och högkvalitativ produktion har svenska TV-skapelser etablerat sig som en viktig aktör på den internationella TV-scenen. Med fortsatt innovation och utforskning av nya genrer kan vi förvänta oss att Sverige kommer att förbli en betydande kraft inom global TV-underhållning.